• slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
Başkan'ın Mesajı
Duyurular

Çanakçı Köyümüzü en iyi şekilde tanıtımını yapmak ve bir takım ihtiyaçlarını karşılamak için kurulmuş olan derneğimizin faaliyetlerine devam etmekteyiz.

Öncelikle dernek faaliyetlerimizden haberdar etmek ve köyümüzün tanıtımını daha çok insana ulaşması için www.canakciyarder.org İnternet adresini faaliyete geçirerek önemli bir attığımızı düşünüyorum.

Bilindiği gibi internet sitesinin dünya genelinde haberleşme adına ve tanıtım adına büyük bir önemi bulunmaktadır. Bu vesileyle tüm faaliyetlerimizden hem gurbetteki köylülerimize hem de bizi uzaktan ve yakından tanıyan herkesi haberdar edeceğiz.


İstanbul Hava Durumu
Anket
Döviz Bilgieri
Merkez Bankası Döviz Kuru
  ALIŞ   SATIŞ
USD 33,9531   34,0142
EURO 37,9058   37,9740
Özlü Sözler
Hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım edemez. (Montaigne)
Son Ziyaretçi Yorumları
Tolga Özgan
Güzel bir paylaşım sitesi emeği geçenlere tesekkurler

hakan uslu
Emeği gecen herkese teşekkürler. Köyümüzü, köylümüzü sevelim.Bir olalım, birlik olalım.Kırıcı değil yapıcı olalım. İyi ki varsınız.

ilknur kara
tebrik ederim bu basarıda katkısı olan herkese teşekkürler


Tüm ziyaretçi yorumları için tıklayınız.
Reklam
Samsun'da kene önlemi

Kırım Kongo Kanamalı Ateş (KKKA) hastalığı daha çok vücutta kene tutunması ile bulaştığını belirten Samsun Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, “Kenelerin çıplak elle çıkarılması ya da ezilmesi ile hasta insanların tükürük ve kan gibi vücut sıvılarına temas etmekle, mikrobu taşıyan hayvanların kanları, vücut sıvıları ve dokularına korunmasız temasla da bulaşabilir. Keneler özellikle hayvancılığın yapıldığı orman kenarı parçalı arazi yapısına sahip çalı ve çırpılı alanlar ile otlakların bulunduğu yerlerde yoğunluktadır. Ülkemiz kenelerin yaşamaları için coğrafi açıdan oldukça uygun bir yapıya sahiptir” dedi.

KKKK’DAN NASIL KORUNULUR?
Vücuda tutunmuş kenelerin asla çıplak elle çıkarılmaması konusunda uyarılarda bulunan Kasapoğlu, “Hayvan barınaklarına, kırsal alanlara, orman kenarı ve tarım arazileri ile bu gibi yerlere gidenler mümkün olduğunca vücutta açık kısım kalmamasına özen göstermelidir. Kenelerin daha kolay fark edilmesi nedeniyle açık renkli elbiseleri giymeyi tercih etmelidir. Kenelerin vücuda girebileceği yerlerin kapatılması örneğin, pantolon paçalarının çorap içine alınması, çizme giyilmesi gerekmektedir. Kırsal alandan, orman kenarından ve tarladan dönüşte mutlaka vücut ve elbiseler kontrol edilmeli kene olup olmadığı araştırılmalıdır. Vücutta özellikle diz arkası, koltuk altları, kulak arkası, ense, saç dipleri ve kasıklar kontrol edilmelidir. Hastalık hayvanlarda belirti göstermeden seyrettiğinden hastalığın sık olarak görüldüğü bölgelerde bulunan hayvanlar sağlıklı görünse bile hastalığı bulaştırabilirler. Bu sebeple hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak el ile temas edilmemelidir. Ayrıca, insanların kanlarına ve vücut sıvılarına da korunmasız yani çıplak elle temas edilmemelidir. Hayvanlarda kene mücadelesi yapılmalıdır. Hayvan sahipleri, hayvanlarını kene ve diğer dış parazitlere karşı uygun ilaçlarla doğru zaman, doz ve aralıklarla yılda en az dört kez ilaçlamalıdır. Vücuda tutunmuş kene görülürse asla çıplak elle çıkartılmamalıdır. Eldiven, naylon poşet veya bez parçası ile tutularak ya da ince uçlu bir pens veya varsa kene çıkartma kartı ile ezilmeden çıkarılmalıdır. Çıkartılamıyorsa en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Vücuda tutunan kene ne kadar erken çıkartılırsa hastalığa yakalanma riski de o kadar azalır. Yapılmaması gerekenler, vücuda tutunmuş olan keneyi patlatmayın, ezmeyin, üzerine herhangi bir kimyasal madde yani alkol, gaz yağı, kolonya gibi kesinlikle dökmeyin ve üzerine sigara bastırmayın. Kene tutunmasından sonra, 10 gün içinde halsizlik, iştahsızlık, ateş, vücut ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma ve ishal şikayetlerinden herhangi biri görülürse, zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” diye konuştu.

SAMSUN’DA YAPILAN ÇALIŞMALAR
Kene ile ilgili Samsun’da her yıl olduğu gibi bu yılda eğitim çalışmaları yapıldığının altını çizen Kasapoğlu, “Bu yıl içinde 2 bin 444 sağlık personeline, 424 okulda 39 bin 389 öğrenci ve bin 925 öğretmene eğitim verilmiş olup, halk, muhtar ve din görevlilerine yönelik eğitimlerimiz devam etmektedir. KKKA hastalığına yönelik spot film gün içinde hastanelerde, TSM’ler de ve televizyonlarda gösterilmektedir. Hayvanlardaki kene tutulmasını azaltmak ve dolayısıyla insanlarla kene temasını önlemek amacıyla Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından 2000 ml ve Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından 2000 ml olmak üzere 4000 ml flumethrin alımı yapılarak büyükbaş hayvanlarda uygulamak üzere Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne teslim edilmiştir. Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından KKKA hastalığı yönünden riskli ilçelerdeki yaklaşık 100 bin hayvana 2000 ml flumethrin ilaç uygulaması bu ay yapılmış olup, 1 ay sonra 2000 ml flumethrin ilaç uygulamasının tekrarı yapılacaktır” şeklinde konuştu.

 

 

kaynak: ekip gazatesi


4 mayıs 2015







Okunma Sayısı: 27


18.188.200.46








DİĞER HABERLER

Aidat Borcu Sorgulama
Reklam
Ziyaretçi Sayacı
Bugün: 11
Dün: 557
Toplam: 17987

Samsun İlkadım Çanakçı Köyü

© Copyright 2024  V4.5 Tüm Hakları Saklıdır.

Hazır Dernek Sitesi



Top